Handboek Openbare Ruimte

Samen maken we Den Haag duurzaam beter!

Ben je architect, aannemer, projectontwikkelaar of inwoner van Den Haag en heb je plannen voor de openbare ruimte? Dan moet je rekening houden met het Handboek Openbare Ruimte (HOR). In dit handboek vind je alle richtlijnen voor ontwerp, uitvoering en beheer.

Met de richtlijnen zorgen we er samen voor dat onder meer straten, pleinen, lantaarnpalen en prullenbakken op straat een goede en herkenbare Haagse kwaliteit hebben en houden. Maar het handboek biedt ook ruimte voor experimenten; van inwoners die een idee hebben voor hun buurt tot marktpartijen die innovatieve oplossingen willen ontwikkelen voor bijvoorbeeld klimaatadaptatie of de mobiliteitstransitie.

Start direct met opvragen
Je kunt in deze omgeving direct starten met het opvragen van de richtlijnen voor een project. Alleen goed gemotiveerd en bij akkoord van de gemeente mag je afwijken van deze richtlijnen. Let daarnaast ook op wettelijke eisen. Wettelijke eisen zijn niet opgenomen in het HOR.

Vragen of goede idee├źn?
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar hor@denhaag.nl. We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk of verwijzen je door naar een collega die je verder kan helpen. Wil je meedenken over het HOR of heb je een goede tip? Ook dat ontvangen we graag op het zojuist genoemde e-mailadres.

varkensmarkt
achtergrond 1
achtergrond 1